Koncert „Ofelija – Kristina Nilson grofica de Kasa Miranda“

23.09.2024., 21:00

Koncert predstavlja muzički omaž operskoj divi 19. veka, Kristini Nilson de Kasa Miranda, prvoj primadoni Metropoliten Opere. Program obuhvata operske arije, solo pesme i klavirske kompozicije vezane za život i stvaralaštvo umetnice, koja je bila inspiracija brojnim umetnicima, piscima i najvećim umovima vremena u kojem je živela. Osim nezaboravnih izvođenja brojnih uloga vodećeg faha, njena besmrtna kreacija lika Ofelije u operi Hamlet koju je za nju komponovao Ambroaz Toma, ostaće zabeležena kao jedinstvena u antologiji operske umetnosti.
Koncert će izvesti sopran Ljiljana Milovanović Jovanović i pijanista Milivoje Veljić. Kao gošća će nastupiti violinistkinja Mina Mendelson.
Koncert se realizuje uz podršku Ambasade Švedske u Beogradu.

Program:
Žil Koen (1835–1901)
Les Bleuets (Nilson valcer br. 1) – posvećeno K. Nilson

Kristina Nilson de Kasa Miranda (1843–1921)
Jag hade en vän (Imala sam prijatelja) – posveeeno NJ.K.V. kraljici Viktoriji od Švedske

Ofelias klagan (Ofelijina tužbalica)

Žorž Lamot (1842–1894)
La Charmeuse Valse br. 1, op. 70 – posvećeno K. Nilson

Đuzepe Verdi (1813–1901)
E strano! – Ah, fors’è lui – Sempre libera, scena i arija Violete iz opere Travijata

Danijel Godfri (1831–1903)
La Refine de la Nuit-Valses br. 1 – posvećeno K. Nilson

Šarl Guno (1818–1893)
Air des bijoux, arija Margarete iz opere Faust

Fransisko Šasen (1847–1922)
Ophélie Caprice Valse – posvećeno K. Nilson

Ambroaz Toma (1811–1896)
Ai vostri giochi – Vi voglio offrir dei fiori – Dorme in sen, scena i arija Ofelije iz opere Hamlet

Biografije:
Opersku umetnicu Ljiljanu Milovanović Jovanović, kao i njenu sestru bliznakinju Biljanu Stafanson, muzička javnost pamti kao vunderkinde – Sestre Milovanović. U svojoj četvrtoj godini su debitovale na Radiju, a sa devet godina na televiziji duetom iz Mocartove opere Čarobna frula. Sa samo trinaest godina objavile su svoj prvi album. Ljiljana Milovanović Jovanović je diplomirala i magistrirala na FMU u Beogradu. Zahvaljujući stipendiji Vlade Italije je specijalizirala opersku umetnost na Muzičkom konzervatorijumu Luiđi Kerubini u Firenci. Nastupajući na prestižnim scenama koncertnih dvorana i teatara širom sveta, njen bogat repertoar, čine dela Belinija, Mocarta, Donicetija, Verdija kao i skandinavskih i drugih kompozitora. Takođe je premijerno izvela dela mnogih savremenih kompozitora.
Njena izvođenja karakteriše belkanto sa izuzetnom interpretacijom i muzikalnošću i blistavim visokim registrom tipronim za voci belliniane. Nosilac je glavne role na svetskoj premijeri muzičke drame Nightingale, op. 24 (Slavuj, op. 24) u Belgiji i Poljskoj. Bila je učesnica brojnih međunarodnih muzičkih festivala, kao što su Mocart festival, Festival zemalja EU Oda Evropi (Varkiva), Šopen u bojama jeseni (Antonin), Music vid Malaren (Vasteros), 4. Festival evropske pesme (Varšava), Ohridsko leto, Jesenje muzičke svečanosti (Skoplje)…

Milivoje Veljić (1983, Beograd) je diplomirao na Katedri za klavir, a doktorirao na Katedri za kamernu muziku Fakulteta muzičke umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu.
Nagrađen je iz Fonda Jelena Pavlović kao najbolji diplomac Katedre za klavir. Dobitnik je Zlatne značke Kulturno-prosvetne zajednice Srbije za dugogodišnji doprinos razvijanju kulturnih delatnosti. Revija Muzika klasika ga je proglasila za najboljeg muškog izvođača u 2023. godini.
Kao afirmisani kamerni muzičar nastupao je u Indiji, Izraelu, Austriji, Francuskoj, Italiji, Švajcarskoj, Rumuniji, Mađarskoj, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji, Bosni i Hercegovini, u više od trideset gradova Srbije, kao i u enklavama na Kosovu i Metohiji.
Često sarađuje sa Muzičkom produkcijom Radio televizije Srbije, Operom Narodnog pozorišta u Beogradu i Operom i teatrom Madlenianum. Zvanični je pijanista međunarodnog takmičenja Lazar Jovanović u prethodnih osam godina. Na festivalu Dani Josifa Marinkovića – Obzorja na Tisi angažovan je više puta. Član je Udruženja muzičkih umetnika Srbije.
Vanredni je profesor Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu na Katedri za klavir, a prethodno je radio kao umetnički, odnosno viši umetnički saradnik na Katedri za solo pevanje.

Mina Mendelson (Beograd) je diplomirala, magistrirala i doktorirala u klasi Fern Rašković na FMU u Beogradu. Kao stipendista Vlade Kraljevine Norveške usavršavala se na Univerzitetu u Kristiansandu. Dobitnik je brojnih nagrada na republičkim, saveznim i međunarodnim takmičenjima od kojih se izdvajaju Specijalna nagrada na Republičkom takmičenju u Beogradu i Prva nagrada na Jugoslovenskom takmičenju u Kotoru.
Kao solista je nastupala sa orkestrima kao što su Orkestar Univerziteta u Džuhaiju (UIC Soloists, Kina), Niški simfonijski orkestar, BGO Dušan Skovran, Jevrejski kamerni orkestar, Gudači Svetog Đorđa, KO Concertante (Niš) i KO Mokranjac. Bila je zamenik koncertmajstora u BGO Dušan Skovran i koncertmajstor Jevrejskog kamernog orkestra. Trenutno je koncertmajstor KO Gudači Svetog Đorđa, a od 2021. i muzički direktor istog orkestra.
Kao solista i kamerni muzičar je nastupala širom Evrope i u Kini. Nastupala je na festivalima kao što su BEMUS, NIMUS, BELEF, Rosi fest, Tribina kompozitora, Kalemegdanski sutoni, Evropski dan jevrejske kulture, Jesenji festival jevrejske kulture u Segedinu, Ohridsko leto, Festival u Sapanci, Festival u Bodrumu i Umetnost protiv rata. Ostvarila je niz snimaka za Radio i Televiziju Beograd. Stalni je član Udruženja muzičkih umetnika Srbije. Redovni je profesor violine na Fakultetu umetnosti Univerziteta u Nišu.

Loading...