СНИМЦИ: СТУДИЈА ЗА ФИЛМ ▪︎ доплгенгер

29.08.2024-27.09.2024, 12:00-20:00

Отварање изложбе:
четвртак, 29. август, 19.00

Снимци: студија за филм представља прву фазу дугогодишњег прикупљања филмског материјала и уметничког истраживања, и базира се на пронађеним аналогним филмским и аудио снимцима. Изложба у форми проширеног филма састоји се од аматерских путописа које су 60-их година снимили Југословени током рада у земљама Несврстаних. Постколонијални пејзаж у окулару југословенског радника слика културне разлике и међукултурално искуство, несвесно обухватајући онеобичавања и прекиде у пројекту несврставања.

Аматерски снимци се третирају као приватни документи и случајна етнографија, а изложба се гради од есеја, личног истраживања и историјских спекулација. Ослањајући се на различите монтажне поступке, пројекат Снимци: Студија за филм изазива идеолошке структуре уписане у културне репрезентаицје и критички пропитује колонијалне и постколонијалне начине гледања и записивања. Прича о филму која се прича кроз материјалност аудио-визуелних медија настоји да провоцира оптичко несвесно како би се произвели другачији начини мишљења о прошлости који су увек и мишљења о будућности.

———————————

доплгенгер уметнички дуо чине Исидора Илић и Бошко Простран, филм/видео уметници који живе и раде у Београду. Радови доплгенгера баве се односом између уметности и политике кроз преиспитивање режима покретних слика и модуса њихове рецепције. Ослањајући се на традиције експерименталног филма и видеа, доплгенгер интервенише на већ постојећим медијским производима или производи у форми проширеног филма. Иако им је покретна слика основни медиј, њихова пракса укључује и текст, просторне инсталације, перформансе, предавања и дискусије. Радови доплгенгера налазе се у јавним колекцијама, представљени су на самосталним и групним изложбама и на филмским/видео фестивалима у земљи и иностранству. Уредници су публикације Аматери за филм (Београд, 2017) и добитници уметничких стипендија и резиденцијалних боравака, награда филмских фестивала и Политикине награде „Владислав Рибникар”.

 

 

Loading...