OTVORENE IZLOŽBE U GALERIJAMA KULTURNOG CENTRA BEOGRADA

29.08.2024., 19:00

U četvrtak, 29. avgusta, u 19 časova, otvorene su tri izložbe u tri izložbena prostora Kulturnog centra Beograda: Integracija u tri faze Aleksandre Ajduković, Snimci: studija za film autorskog dua doplgenger i Nonhuman Aleksandra Kostića.

U Likovnoj galeriji je otvorena izložba Aleksandrije Ajduković Integracija u tri faze. Ova izložba je pripremana poslednje dve godine nakon što se autorka, zajedno sa svojom porodicom, preselila u okolinu Beograda. Taj period obeležen je nastojanjima da otkrije nove mogućnosti i prednosti okruženja u kojem se našla. Pored interesovanja za fotografiju, Aleksandra Ajduković poslednjih godina u svoj rad uvodi kameru, čuvenu superosmicu, koja je odigrala ključnu ulogu i u procesu prilagođavanja na novu sredinu: Aleksandrija svoje nove sugrađanke uvodi u proces snimanja, u jednu za njih potpuno novu situaciju, poziciju film-mejkera, stvaraoca, nekoga ko na drugačiji način gleda svet oko sebe.

U Galeriji Podroom je predstavljena postavka Snimci: studija za film, dua doplgenger, koji su više godina prikupljali filmski materijal istražujući pronađene analogne filmske i audio snimke. Izložba u formi proširenog filma sastoji se od amaterskih putopisa koje su 60-ih godina snimili Jugosloveni tokom rada u zemljama Nesvrstanih. Oslanjajući se na različite montažne postupke, projekat Snimci: Studija za film kritički propituje kolonijalne i postkolonijalne načine gledanja i zapisivanja.

Samostalna izložba fotografija Aleksandra Kostića je poslednja iz ovogodišnjeg programa galerije Artget. Radovima iz serije Nonhuman autor upozorava na izmenjen odnos između čoveka i prirode, odvajanje od prirodnog poretka. Od nekadašnjeg suživota čoveka i životinja, danas se taj odnos sveo na gajenje kućnih ljubimaca, industriju (prehrana, dečje igračke, knjige, filmovi, igrice) i spektakl (zološki vrtovi, cirkusi, sajmovi). „Sve Kostićeve fotografije su režirane, bilo da predstavljaju dokumentarnu građu muzejskih eksponata, bilo da kreiraju preterano stilizovane scene, bliske reklami, u kojima su polazišta realni eksponati. Veliki broj radova je inspirisan narativima priča, basni, bajki, mitova“, piše kustoskinja izložbe Vesna Danilović o Kostićevom radu.

…………………………..

Ulaz na sve izložbe i programe je slobodan.

Izložbe u Likovnoj galeriji i Galeriji Artget traju do 28. septembra, a izložba u Galeriji Podroom traje do 27. septembra.

Galerije Kulturnog centra Beograda su otvorene svakog dana od 12 do 20 časova, sem nedeljom i državnim praznicima.

Program galerija podržavaju Grad Beograd — Sekretarijat za kulturu i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Loading...