ОТВOРЕНЕ ИЗЛОЖБЕ У ГАЛЕРИЈАМА КУЛТУРНОГ ЦЕНТРА БЕОГРАДА

29.08.2024., 19:00

У четвртак, 29. августа, у 19 часова, отворене су три изложбе у три изложбена простора Културног центра Београда: Интеграција у три фазе Александре Ајдуковић, Снимци: студија за филм ауторског дуа доплгенгер и Nonhuman Александра Костића.

У Ликовној галерији је отвoрена изложба Александриjе Аjдуковић Интеграција у три фазе. Ова изложба је припремана последње две године након што се ауторка, заjедно са својом породицом, преселила у околину Београда. Тај период обележен је настојањима да открије нове могућности и предности окружења у којем се нашла. Поред интересовања за фотографију, Александра Ајдуковић последњих година у свој рад уводи камеру, чувену суперосмицу, која је одиграла кључну улогу и у процесу прилагођавања на нову средину: Александрија своје нове суграђанке уводи у процес снимања, у једну за њих потпуно нову ситуацију, позицију филм-мејкера, ствараоца, некога ко на другачији начин гледа свет око себе.

У Галерији Podroom је представљена поставка Снимци: студија за филм, дуа доплгенгер, који су више година прикупљали филмски материјал истражујући пронађене аналогне филмске и аудио снимке. Изложба у форми проширеног филма састоји се од аматерских путописа које су 60-их година снимили Југословени током рада у земљама Несврстаних. Ослањајући се на различите монтажне поступке, пројекат Снимци: Студија за филм критички пропитује колонијалне и постколонијалне начине гледања и записивања.

Самостална изложба фотографија Александра Костића је последња из овогодишњег програма галерије Артгет. Радовима из серије Nonhuman аутор упозорава на измењен однос између човека и природе, одвајање од природног поретка. Од некадашњег суживота човека и животиња, данас се тај однос свео на гајење кућних љубимаца, индустрију (прехрана, дечје играчке, књиге, филмови, игрице) и спектакл (золошки вртови, циркуси, сајмови). „Све Костићеве фотографије су режиране, било да представљају документарну грађу музејских експоната, било да креирају претерано стилизоване сцене, блиске реклами, у којима су полазишта реални експонати. Велики број радова је инспирисан наративима прича, басни, бајки, митова“, пише кустоскиња изложбе Весна Даниловић о Костићевом раду.

…………………………..

Улаз на све изложбе и програме је слободан.

Изложбе у Ликовној галерији и Галерији Артгет трају до 28. септембра, а изложба у Галерији Podroom траје до 27. септембра.

Галерије Културног центра Београда су отворене сваког дана од 12 до 20 часова, сем недељом и државним празницима.

Програм галерија подржавају Град Београд — Секретаријат за културу и Министарство културе и информисања Републике Србије.

Loading...