Koncert pijaniste Adema Mehmedovića

30.09.2024., 20:00

Adem Mehmedović je svetski priznati pijanista, kompozitor i producent. Diplomirao je klavir na prestižnim univerzitetima kao što su Muzički koledž Berkli i Univerzitet Mocarteum u Salzburgu. U svojim delima često kombinuje džez i tradicionalnu muziku.

Program:
Frderik Šopen
Fantazija-Imprompti u cis–molu, op. 66

Erik Sati
Gnosijena br. 1 u ef–molu

Adem Mehmedović
Tri džez impresije

Apple Orchard (aranžman jermenske narodne pesme)

Aj mene majka jednu ima (aranžman balkanske narodne pesme)

Mišel Kamilo
Caribe

Manuel de Falja
Ritualni ples vatre

Frderik Šopen
Nokturno u cis–molu, op. posth.

Čik Korija / Adem Mehmedović
Spain

Sergej Prokofjev
Precipitato iz Sonate za klavir br. 7 u Be–duru, op. 83

Volfgang Amadeus Mocart / Fazil Saj / Adem Mehmedović
Džez fantazija na temu Turskog marša V. A. Mocarta

Biografija:
Adem Mehmedović je svetski priznati pijanista, kompozitor i producent. Diplomirao je klavir na prestižnim univerzitetima kao što su Muzički koledž Berkli, Univerzitet Mocarteum u Salzburgu, Univerzitet CCAA u Kini, Univerzitet za muziku i likovne umetnosti u Ankari i Akademija umetnosti u Novom Sadu.
Osvajao je značajne nagrade na međunarodnim takmičenjima, uključujući posebnu nagradu na Internacionalnom takmičenju mladih pijanista Neigauz u Ukrajini, titulu Laureata na takmičenju SIRMIUM, nagradu publike na 7. Internacionalnom džez takmičenju u Bostonu i prvu nagradu na takmičenju u Nišu.
Adem je održao više od 3500 koncerata širom sveta, uključujući nastupe u zemljama poput SAD-a, Austrije, Italije, Nemačke, Švajcarske, Kine, Turske i Srbije. Sarađivao je sa istaknutim pijanistima i kompozitorima, kao što su Ivo Pogorelić, Hans Cimer, Robert Glasper i Tigran Hamasjan.
Radio je i kao profesor klavira na univerzitetima. Takođe vodi i majstorske kurseve. Objavio je dva albuma – jedan sa savremenom klasičnom muzikom, i drugi koji kombinuje džez i tradicionalnu muziku (sevdalinku). Trenutno radi na četiri nova albuma, a njegova doktorska istraživanja fokusiraju se na upotrebi muzičke tehnologije u klasičnoj muzici.
Aktivan je u filmskoj produkciji, a njegova muzika je korišćena u studentskim filmovima u SAD-u i Evropi.

Loading...