Deveti festival dokumentarnog filma – „Evropska saradnja: filmska priča“ / 25 – 27.09.2024 / 19.00

25.09.2024-27.09.2024, 19:00

Deveti festival dokumentarnog filma „Evropska saradnja: filmska priča“, koji organizuje Ministarstvo za evropske integracije povodom Dana Interreg saradnje, biće održan od 25. do 27. septembra 2024. godine.

Filmovi će biti prikazivani u Dvorani Kulturnog centra Beograda od 19 časova a ulaz na sve projekcije festivala je slobodan.

Sreda , 25. septembar

FLAŠAROŠI (režija: Nemanja Vojinović; Srbija, 2023, 84′).
Sinopsis: Na periferiji Beograda nalazi se jedna od najvećih deponija u Evropi – Vinča. Nekada arheološko nalazište, danas je dom zajednici sakupljača plastičnih flaša – flašarošima. Prate se poslednji dani ove zajednice i lična borba jednog boksera mekog srca, Janike.

Film Flašaroši je dobio nagradu „Srce Sarajeva“ za najbolji dokumentarni film na festivalu u Sarajevu.

Nakon projekcije filma predviđen je razgovor sa autorom Nemanjom Vojinovićem.

Četvrtak, 26. septembar

POMIRENJE (režija: Marija Zidar, Slovenija, 2022, 82′)
Sinopsis: Mlada devojka ubijena je u žučnom porodičnom sukobu u brdima severne Albanije. Njen ožalošćeni otac rastrzan je pritiscima lokalnog biskupa i predsednika nevladine organizacije iz prestonice, ne samo da oprosti ubici u zatvoru i njegovoj porodici kao hrišćanin, već i da se pomiri sa njima, kako je nekada zahtevao prastari plemenski kodeks – kanun.

Pomirenje je svetsku premijeru imao na Kopenhagen DOKS-u, jednom od najvećih festivala dokumentarnog filma, a potom je prikazan na brojnim drugim festivalima: od Međunarodnog festivala dokumentarnog filma „Beldoks“ u Beogradu, preko prestižnog internacionalnog festivala dokumentarnog filma u IDFA u Amsterdamu, Sarajevo filmskom festivalu, do filmskog festivala u Sidneju.

Petak, 27. septembar

LJUBAV, NEMAČKE MARKE I SMRT (režija: Džem Kaja, Nemačka, 2022, 96′).
Sinopsis: Sporazum Nemačke i Turske iz 1961. godine nije doveo samo „gastarbajtere” u Nemačku: s njima je došla i njihova muzika. Ovaj dokumentarni filmski esej govori o poslovima turskih emigranata u Nemačkoj, nostalgiji i spajanju porodice, bazaru na železničkoj stanici u Bilovštrase u Berlinu, ksenofobiji i rasizmu, setnim pesmama ranih godina i hip-hop periodu nakon ujedinjenja Nemačke. Ovo je svet Radija Jilmaz, raznih muzičkih pravaca, svadbenih bendova koji pevaju i na kurdskom i arapskom jeziku kako bi zadovoljili zahteve tržišta.

Film Nemačke marke, ljubav i smrt je prikazan na festivalu „Slobodna zona“ 2022. godine, kao i na brojnim svetskim festivalima.

Dan Interreg saradnje je manifestacija kojom se promoviše evropska teritorijalna saradnja i povezivanje građana širom Evrope i pograničnih regiona radi poboljšanja životnih uslova i infrastrukture. Kroz ove programe u periodu od 2004. do 2022. u Srbiji je finansirano blizu 1.600 projekata za koje je izdvojeno više od 220 miliona evra koje je sufinansirala Evropska unija, u saradnji sa državama učesnicama programa. Za finansijsku perspektivu 2021-2027. EU je, iz IPA sredstava, odobrila preko 340 miliona evra za programe teritorijalne saradnje u našoj zemlji. Sprovođenje ovih projekata doprinosi jačanju i razvoju lokalnih zajednica i pograničnih regiona naše zemlje u važnim sektorima: infrastrukturi, zdravstvu, obrazovanju, naučno –

Loading...