Performans 7×70 – Obrok ▪︎ Javni prostor ispred KCB ▪︎ 60. Oktobarski salon

18.10.2024., 14:00

Pre zvaničnog otvaranja 60. Oktobarskog salona, u petak, 18. oktobra, u 14.00 sati, ispred Kulturnog centra Beograda organizuje se performans 7×70 – Obrok, čiji su autori Lusi i Horhe Orta. Ručak u javnom prostoru za 200 zvanica, ispred Kulturnog centra Beograda, okupiće neke od aktera na javnoj, političkoj i kulturnoj sceni Beograda, sa idejom da „sesti za isti sto, podeliti hleb i hranu“ može biti način skretanja pažnje na neke od gorućih problema sa kojima se suočavaju umetnici i kulturni radnici kod nas.

Beogradski zajednički ručak je 47. obrok koji su Lusi i Horhe Orta organizovali u javnim prostorima raznih gradova širom sveta.

——————————

Lusi + Horhe Orta

Lusi Orta (Velika Britanija, 1966) + Horhe Orta (Argentina, 1953) u kolaborativnoj praksi u oblasti vizuelnih umetnosti, koja obuhvata različite medije uključujući crtež, skulpturu i performans, realizuju značajna umetnička dela koja se bave ključnim društvenim i ekološkim izazovima. Među njihovim najprepoznatljivijim radovima nalaze se: Refuge Wear and Body Architecture (Izbeglička odeća i arhitektura tela), minimalna prenosiva staništa koja spajaju arhitekturu i odeću; Nexus Architecture (Neksus arhitektura), koji istražuje alternativne modele društvenog povezivanja; HortiRecycling (HortiRecikliranje) i 70 x 7 The Meal (Obrok 70 x 7), koji preispituje lokalne i globalne lance ishrane i rituale gozbe u zajednici; OrtaWater (OrtaVoda) i Clouds (Oblaci), koji se bave nestašicom vode i problemima koji nastaju usled njenog zagađenja i korporativne kontrole; Antarctica (Antarktika), koji se bavi posledicama klimatskih promena na migracije; i Amazonia (Amazonija), koji istražuje isprepletane ekosisteme i njihovu vrednost za naše prirodno okruženje.

Kao priznanje za svoj doprinos održivosti, umetnici su dobili Green Leaf Award za umetničku izvrsnost sa ekološkom porukom, koju dodeljuje Ekološki program Ujedinjenih nacija u partnerstvu sa Muzejom prirodnog sveta i Centrom za Nobelovu nagradu iz Osla u Norveškoj (2007). Njihov monumentalni rad Cloud: Meteoros (Oblak: Meteoros) izabran je kao prvi u projektu narudžbina umetničkih dela za javne prostore Terrace Wires za stanicu metroa Sent Pankras u Londonu (2013).

U njihove skorašnje i značajne izložbe ubrajaju se: Bijenale savremene umetnosti u Diradži, Diradža (2024); Centar Pompidu-Mec, Mec (2022); Flughafen Tempelhof, Berlin (2021); Galerija Tretjakov, Moskva (2021); Palaco Vekio, Muzej Salvatore Fergamo, Muzej Novečento, Firenca (2019) i Ikon Gallery, Birmingem (2018).

Loading...