„Birokrata u gladovanju“ ▪︎ Adrian Melis i Đejmi Hadrović ▪︎ Otvaranje 60. Oktobarskog salona

20.10.2024., 18:00

U nedelju, u 18 sati, na zvaničnom otvaranju 60. Oktobarskog salona u Muzeju Afričke umetnosti, Adrian Melis izvešće „performans u performansu“ zajedno sa umetnicom Đejmi Hadrović.

U svom radu, Melis se bavi pitanjima kao što su uslovi rada, neefikasnost i neproduktivnost, iz sociopolitičke i umetničke perspektive. U većini slučajeva, on koristi sopstveni rad da stvori platformu za druge, kako bi imali priliku da na ironičan, apsurdan i humorističan način izraze svoju zabrinutost u vezi sa odnosom umetnosti i rada.

U okviru koncepta Nada je disciplina, Melis predstavlja ovaj rad u saradnji sa slovenačkom umetnicom Đejmi Hadrović, osvrćući se na ono što su oni nazvali „performans u performansu“. Rad je zasnovan na temi neplaćenog umetničkog rada u političkom i ekonomskom sistemu savremenih kapitalističkih društava.

U „Birokrati u gladovanju“ Melisov nevidljivi nastup sastoji se od poziva Đejmi Hadrović, slovenačke umetnice i koleginice, da učestvuje sa njim na manifestaciji. U komunikaciji sa kustoskim timom, oboje su uspeli da u okviru manifestacije naplate sve ono što svaki umetnik zaslužuje: putovanje, smeštaj, honorar i dnevnicu, pa čak i mogućnost predstavljanja rada, uz korišćenje Melisovog smeštaja. Tokom performansa, Melis neće učestvovati u njemu, već će Đejmi predstaviti svoj lični pristup temi „umetnika u gladovanju“ osvrćući se na odnos umetnika i institucija u kapitalističkom društvu i na teme kao što su neplaćeni rad ili nevidljivi i sporedni poslovi usled manjka odgovarajućih uslova za rad.

——————————–

Adrian Melis Sosa (Havana, Kuba, 1985) je multidisciplinarni umetnik koji živi i radi na Kubi i u Evropi. Od 2005. do 2010. godine, Melis je studirao na Univerzitetu umetnosti u Havani. Bivši je učesnik rezidencijalnog programa Rijksakademie van Beeldende Kunsten u Amsterdamu (2014/2015). Trenutno predaje na Berlinskom institutu za umetnost. Izlagao je u brojnim muzejima i ustanovama, uključujući: Kunsthalle Bazel, Bazel; Muzej savremene umetnosti, Varšava; Wiels, Brisel; Centar Pompidu, Pariz; Umetnički centar Pinchuk, Kijev; Muzej umetnosti, Pori, Finska; De Appel Center, Amsterdam; Muzej Kvins, Njujork i 10. Bijenale u Šangaju. Od 2010. godine zastupa ga ADN Galería iz Barselone, gde su njegove samostalne izložbe iz 2012. i 2013. dobile nagradu „Art Nou” koju dodeljuje Udruženje galerija i nagradu „GAC” (MACBA) za najbolju izložbu u privatnoj galeriji. Godine 2023, Melis je dobio nagradu CIFO za latinoameričkog umetnika. Njegovi radovi mogu se naći u privatnim i javnim kolekcijama, uključujući Muzej LENTOS, Linc; Muzej umetnosti, Pori, Finska; MAS Santander, Španija; MACBA, Barselona; Fundación Cerezales Antonino y Cinia, Španija; Kolekcija Alain Servais, Belgija; Kolekcija Lemaître, Francuska; Kolekcija A. de Galbert, Francuska i Kolekcija Teixeira de Freitas, Portugal.

 

 

Loading...