21. međunarodni festival „Čembalo, živa umetnost“ – „7 sunaca i 7 luna“

14.11.2024., 20:30

Program 7 sunaca i 7 luna – muzičko-plesno-poetska parabola o životu Domenika Skarlatija predstavlja neočekivan spoj flamenko umetnosti, drame i muzike za čembalo. Centralna figura libreta, čija je autorka Sofija Perović, je barokni kompozitor Domeniko Skarlati, koji zbog svog originalnog muzičkog izraza koji obiluje španskim folklorom, melosom i ritmovima predstavlja jedinstvenu pojavu u istoriji muzike. Program izvode čembalistkinja Sofija Perović, plesačica Ojdana Radović i gitarista Emelijan Galuško.

Sinkretički pristup ovom projektu inspirisan je flamenko umetnošću koja podrazumeva pevanje, poeziju, dramu, muziku i igru, kao i strastvenim temperamentom i slobodarskim duhom naroda Iberijskog poluostrva. Umetnici s tog prostora u večnoj su potrazi za duendeom – neopisivom odlikom stvaranja, koju je još Gete primetio, ali nije uspeo da je definiše, a za koju Lorka kaže da je misteriozna moć koju svako oseća, a koju nijedan filozof ne može da objasni. Duende prevazilazi tehniku i inspiraciju, to je emocionalni odgovor, pa i telesna reakcija na umetnost.

Program:
Domeniko Skarlati (1685–1757)
Sonata u A–duru, K. 208 (Andante e cantabile)

Sonata u de–molu, K. 213 (Andante)

Sonata u De–duru, K. 33 (Allegro)

Sonata u E–duru, K. 206 (Andante)

Sonata u de–molu, K. 9 (Allegro)

Sonata u de–molu, K. 141 (Allegro)

Sonata u A–duru, K. 209 (Allegro)

Sonata u De–duru, K. 492 (Presto)

Sonata u De–duru, K. 491 (Cantabile)

Fandango u de–molu

Biografije:
Sofija Perović je završila doktorske studije čembala na FMU u klasi prof. Zorice Ćetković. Doktorirala je književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu, a treći doktorat iz oblasti operske režije odbranila je na Univerzitetu Pariz 8. Kao operska rediteljka pred beogradskom publikom debitovala je 2014. godine režijom Monteverdijeve opere Krunisanje Popeje (Madlenianum). Naredne godine je postavila na scenu Bitef teatra monooperu Fransisa Pulenka Ljudski glas, sa kojom je gostovala na međunarodnom festivalu Kotor Art. Takođe je režirala i producirala srpsku premijeru opere Bela ruža Uda Cimermana u Dorćol placu. Kao čembalistkinja se usavršavala u zemlji i inostranstvu kod istaknutih čembalista. Kao stipendistkinja španske vlade je učestvovala na Međunarodnom festivalu Manuel de Falja u Granadi. Usavršavala se i na Austrijskoj baroknoj akademiji u Gmundenu. Redovno nastupa kao solistkinja i u kamernim ansamblima, a neguje afinitet i prema savremenoj muzici (premijerno je izvela više kompozicija domaćih autora koje su joj bile posvećene). Nastupala je kao solistkinja sa UA Ministarstva odbrane Stanislav Binički. U brojnim i raznovrsnim umetničkim projektima uspešno spaja svoja interesovanja i znanja iz različitih oblasti (La Passion del Barroco, Dugo putovanje u sarabandu…). Od 2013. godine je redovni član Udruženja muzičkih umetnika Srbije.

Ojdana Radović (Beograd, 1980) je preduzetnica, plesačica, instruktor i koreograf flamenko plesa, diplomirani profesor fizičkog vaspitanja i sertifikovani instruktor pilatesa po amerčkoj Balanced body metodi. Plesom je počela da se bavi u ranom detinjstvu, a špansku igru je prvi put upoznala 2002. godine. Prve flamenko korake je naučila od Antonija del Kastilja iz Madrida, koji je 2003. godine okupio flamenko trupu iz Beograda za plesnu predstavu pod nazivom Sin fronteras održanu u Sava centru u kojoj je Ojdana učestvovala. Nakon ovog iskustva, priključuje se flamenko školi Vengo Marije Milić, koju je preuzela da vodi od 2006. godine i od tada do danas širi i popularizuje flamenko umetnost u Beogradu, Srbiji i regionu. Usavršava se u flamenko umetnosti na brojnim radionicama, kao i konstantnim istraživanjem i samostalnim učenjem i radom. Održala je radionice flamenka na Institutu za umetničku igru, FMU, Flamenko školi u Splitu, plesnoj školi iz Niša i Novom Sadu i učenicima srednjih škola u Subotici. Organizator je prvog javnog časa flamenka na Trgu Republike povodom obeležavanja Svetskog dana flamenka. Osnivač je udruženja Flamenko centara El olor del alma u Beogradu. U saradnji sa muzičarima raznih profila izvodi redovne nastupe, negujući živ performans kao važan deo flamenko kulture. Vodi Studio Ojdana obuhvatajući flamenko ples, vežbe i pokret kao alat za lični razvoj.

Gitarista Emelijan Galuško je laureat međunarodnog takmičenja Virtuoz gitare u Rusiji 2020. i 2022 godine. Bio je učesnik brojnih festivala flamenka u Rusiji u saradnji sa mnogim gitaristima, pevačima i plesačima flamenka.

Loading...