Koncert violinistkinje Anje Ovaskainen i pijaniste Ukija Ovaskainena

18.11.2024., 21:00

Mlada violinistkinja, dobitnica brojnih nagrada, Anja Ovaskainen će izvesti tri Bramsove sonate za violinu i klavir, zajedno sa našim poznatim pijanistom Ukijem Ovaskainenom.

Program:
Johanes Brams
Sonata za violinu i klavir br.1 u Ge–duru, op. 78
Vivace ma non troppo
Adagio
Allegro molto moderato

Sonata za violinu i klavir br. 2 u A–duru, op. 100
Allegro amabile
Andante tranquillo – Vivace
Allegretto grazioso (quasi Andante)

Sonata za violinu i klavir br. 3 u de–molu, op. 108
Allegro
Adagio
Un poco presto e con sentimento
Presto agitato

 

Biografije:
Anja Ovaskainen (Beograd, 2004) od svoje sedme godine svira violinu u klasi prof. Biljane Stevanović u Muzičkoj školi Dr. Vojislav Vučković u Beogradu, gde je završila osnovnu i srednju školu. Od oktobra 2022. je student Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Roberta Lakatoša. Dobitnica je prvih nagrada na međunarodnim i republičkim takmičenjima, među kojima su Mocart u Kvinto Vićentinu u Italiji, Tartini u Sloveniji, Republičko takmičenje muzičkih i baletskih škola Srbije, kao i treće nagrada na takmičenju London International Classical Music Competition 2022.
Svirala je kao solista sa Praškom filharmonijom pod dirigentskom palicom Leoša Svarovskog. Nastupala je u značajnim salama širom Srbije, kao i širom Evrope. Više puta je svirala kao solista, i član kamernog orkestra u okviru organizacije ArtLink, kao i u orkestru Styriarte. Nastupala je na festivalu IMUKO u Koblencu, gde je pohađala i časove kamerne muzike.
Ove godine je položila audiciju za Omladinski orkestar Gustav Maler i tom prilikom je svirala na prolećnoj turneji u Italiji i Španiji pod palicom Kirila Petrenka – šef dirigenta Berlinske filharmonije, kao i na letnjoj turneji pod palicom Inga Mecmahera, u okviru koje su svirali u Nemačkoj, Austriji, Holandiji i Italiji. Takođe, na letnjoj turneji je svirala i kamernu muziku u okviru ovog orkestra.
Osim toga, Anja trenutno pohađa i treći razred solo pevanja SMŠ Dr. Vojislav Vučković u klasi profesorke Maje Đokić. Dobitnica je više laureata i prvih nagrada na takmičenjima u Srbiji, kao što su Republičko takmičenje učenika muzičkih i baletskih škola Srbije, Srpska solo pesma i drugih, kao i druge nagrade na Međunarodnom takmičenju Stojan Stojanov Gančev u Zagrebu.

Uki Ovaskainen je laureat, dobitnik specijalne nagrade Contemporanea i nagrade publike Premio Jaen u Španiji. Studirao je na Muzičkoj akademiji Sibelijus u Helsinkiju, na Kraljevskom danskom konzervatorijumu u Kopenhagenu u klasi prof. Hozea Ribere i na solističkom odsdeku Visoke škole za muziku i scenske umetnosti u Hanoveru u klasi prof. Matija Raekalija. Osim toga je radio sa istaknutim umetnicima i pedagozima kao što su Pnina Salcman, Andraš Šif, Emanuel Krasovski, Čarls Rozen, Jali Vagman i Fu Cong.
Nastupa kao solista i kamerni muzičar u Srbiji i širom Evrope, između ostalog na festivalima kao što su Likovi pijanizma u Teatru Marijinski, Hagen Open, Međunarodni festival muzike u Burgosu, Dijabeli leto u Maceu, Koncerti u dvorcu Vajlburg, Zlatni dani Kopenhagena, Međunarodna nedelja pijanizma u Espou.
Izveo je na Kraljevskom danskom konzervatorijumu u Kopenkhagenu jedinstvenu seriju od 8 resitala sa različitim programom u toku samo 11 dana.
Svirao je između ostalog kao solista sa Simfonijskim orkestrom Marijinskog teatra u Sankt Peterburgu i simfonijskim orkestrima Sjelanda i Olborga, nastupao u sali Koncrethaus u Beču, na koncertima kamerne muzike Bečkog kamernog orkestra, radio kao korepetitor Opere Faber u Portugalu, svirao klavirske deonice na koncertima profesionalnih orkestara u Danskoj i Srbiji i radio sa profesionalnim horovima. Sa čuvenim finskim horom Tapiola (kao član i pijanista) je nastupao na preko 200 koncerata, na četiri kontinenta.
Aktivan je kao umetnički organizator turneje kamerne muzike u Danskoj koja nosi njegovo ime. Takođe, snimio je ulogu korepetitora baleta Kirov u filmu Rejfa Fajnsa Bela vrana.

 

Loading...