АУТОЦЕСТА – Давор Коњикушић

05.07.2018-26.07.2018, 12:00-20:00

Галерија Артгет – 17. година
Трг републике 5/I
Отварање: четвртак, 5. јул у 20.00
5 – 26. 7. 2018.

АУТОЦЕСТА – Давор Коњикушић

Серија фотографија „Аутоцеста“ Давора Коњикушића ће имати своју београдску премијеру у галерији Артгет, Културног центра Београда. У раду Аутоцеста Давор Коњикушић комбинује архивске и личне снимке, фактографију и уметничку интерпретацију како би нам испричао причу о једном од највећих симбола Југославије – аутопуту „Братство и јединство“. Користећи форму фотографских колажа Коњикушић на јединствени начин комбинује архивски материјал са изградње аутопута са фотографијима стања данас.

За Коњикушића Аутопут представља комплексан систем симбола који настаје као заједнички ударнички рад младих након II светског рата, а свега 40 година касније је постао сцена за неке од најпотреснијих догађаја почетком ратних 1990-их.

Пројекат „Аутоцеста“ Давора Коњикушића је прича о радницима и радничким правима, о послератном градитељском полету и херојима обнове земље, али и о аутопуту као линији страдања, разарања и дезинтеграције некадашње земље.

„…рад Аутоцеста – имагинира, призива, конструира или реконструира један утопијски сценариј у којем међу осталим – радити значи изграђивати властити сан“. (Марија Боровичкић)

Давор Коњикушић је рођен 1979. године. Дипломирао је на Академији драмске умјетности у Загребу, где је завршио додипломске студије снимања и магистериј из фотографије. У свом раду користи фотографију као примарни медиј у артикулисању уметничког концепта у којем истражује односе јавног и приватног, интимног и социополитичког.

Аутор текста: Иван Манојловић, уметнички директор галерије Артгет

Loading...